45 Min
Proste

Wieża z gofrów z Toffifee

Pomysł dla fanów Toffifee

Niebiańsko pachnące gofry o wyjątkowym smaku Toffifee – dzięki lekkim gofrom tworzącym wieżę możesz pokazać swojej rodzinie i przyjaciołom swój talent.

Składniki:

Na ok. 10 sztuk

  • 30 pralinek Toffifee
  • 250 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 1 szczypta soli
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • 6 jajek (rozmiar M)
  • 500 g mąki
  • 1 paczka proszku do pieczenia
  • 300 g śmietany kremówki
  • 250 g śmietany kwaśnej
  • 50 ml gęstego syropu karmelowego
  • Toffifee oraz poszatkowane orzechy laskowe do ozdoby
  • Tłuszcz do gofrownicy

Ponadto:

  • Gofrownica

Przygotowanie:

  • Rozdrobnić Toffifee
  • Wymieszać mikserem na jednolitą masę przez ok. 3 min. cukier, masło i sól. Dobrze wymieszać mąkę i proszek do pieczenia. Mieszankę mąki i proszku wymieszać z 250g kremówki i kwaśną śmietaną (stopniowo). Dodać do tego połowę Toffifee.
  • Drugą (pozostałą ) połowę Toffifee roztopić z 50 ml śmietany w garnku (na małym ogniu).
  • Rozgrzać i posmarować tłuszczem gofrownicę. Wylać 2-3 łyżki ciasta na środek gofrownicy i wypiekać gofry na złoty kolor. Taka porcja powinna wystarczyć na ok. 10 gofrów.
  • Ułożyć w dowolny sposób gofry (jeden na drugim, żeby utworzyły wieżę), przyozdobić kremem z Toffifee oraz sosem karmelowym i orzechami. Na samej górze ułożyć Toffifee.
Powrót na górę strony

...there's so much fun in Toffifee!