50 Min
Średnio trudne

Torcik w stylu naked cake z kremem karmelowym i owocami

Karina Schmidt
Zdjęcie: frechverlag GmbH, lichtpunkt, Michael Ruder

Bez ryzyka, że coś nie wyjdzie przy dekorowaniu - Torcik w stylu naked cake z kremem karmelowym i świeżymi owocami. Czy to na przyjęcie urodzinowe, czy na kameralne spotkanie z rodziną i przyjaciółmi, pyszny torcik w stylu naked cake jest mile widziany na stole niezależnie od okazji.

Składniki:

Na biszkopt:

  • 300 g masła
  • 300 g cukru
  • 1 laska wanilii
  • 3 jaja
  • 300 g mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli

Na bazowy krem Toffifee

  • 15 pralinek Toffifee
  • 40 ml śmietany
  • 40 g masła (w pokojowej temp.)

Na krem Toffifee

  • 125 g miękkiego masła
  • 75 g cukru pudru
  • 200 g białego sera
  • 1 porcja bazowego kremu Toffifee

Ponadto:

  • 500 g różnych owoców (maliny, jagody, porzeczki, jeżyny)
  • Pralinki Toffifee do przybrania
  • Tortownica Ø 18 cm

Przygotowanie:

Przygotowanie kremu bazowego Toffifee:

  • Zamrozić Toffifee na co najmniej 2 godziny. Następnie drobno je posiekać za pomocą miksera albo blendera.
  • Dodać śmietanę i masło w temperaturze pokojowej, wszystko wymieszać, aż uformuje się jednolita masa. Przełożyć krem do naczynia i pozostawić w chłodnym miejscu.

Przygotowanie torciku w stylu naked cake z kremem karmelowym i owocami:

  • Aby wykonać biszkopt należy wymieszać masło, cukier i miąższ z laski wanilii. Następnie pojedynczo wbić jajka do środka. Kiedy powstanie jednolita masa, delikatnie wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i solą.
  • Masę wyłożyć do posmarowanej tłuszczem tortownicy i piec w piekarniku nastawionym na 180 °C (górna/dolna grzałka) przez 40-50 minut. Sprawdzić wykałaczką albo szpikulcem, czy ciasto nie jest w środku surowe. Jeśli nie jest, wyjąć je z piekarnika i odstawić do wystygnięcia. Później owinąć folią i pozostawić tak, najlepiej na całą noc.
  • Aby przygotować krem, należy ubić masło z cukrem pudrem. Dodawać biały ser małymi łyżeczkami. Nie wolno dodawać go zbyt szybko, aby nie zrobiły się grudki. Następnie dodać masę Toffifee. Odstawić do lodówki.
  • Umyć owoce. Ok. 100 g owoców odstawić - będą one potrzebne do dekoracji. Resztę przekroić na pół.
  • Biszkopt podzielić na trzy części (poziome). Rozprowadzić połowę kremu na dwóch częściach biszkoptu, umieszczając dodatkowo na nich pokrojone owoce, następnie złożyć je w tort. Pozostałą część kremu umieścić na górze tortu, przyozdabiając go pozostałymi owocami i Toffifee.

Rada:

W przypadku tortownic o średnicy 26 cm, trzeba zrobić podwójną ilość ciasta i wydłużyć czas pieczenia o 5-10 minut.

Powrót na górę strony

...there's so much fun in Toffifee!