45 Min
Średnio trudne

Sernik Toffifee

Pomysł dla fanów Toffifee

Sernik – kto potrafi mu się oprzeć? Dodając do niego Toffifee, sprawiasz, że to klasyczne ciasto nabierze nowego smaku i charakteru!

Składniki:

do tortownicy:

  • 200 g pełnoziarnistych ciastek /herbatników
  • 225 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 30 pralinek Toffifee
  • 1 szczypta soli
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 3 jajka (rozmiar M)
  • 500 g twarogu
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 200 g śmietany kremówki
  • 4 łyżki sosu karmelowego
  • 150 g poszatkowanych orzechów laskowych
  • Cukier puder do posypania
  • Jagody i maliny do dekoracji

Ponadto:

  • Tortownica o średnicy 24 cm

Przygotowanie:

  • Roztopić 100 g masła. Herbatniki pokruszyć ręką albo zmielić na drobno. Zagnieść zmielone herbatniki z masłem i wyłożyć formę do ciasta (pokrytą wcześniej papierem do pieczenia) lekko dociskając
  • Rozdrobnić 20 Toffifee i wyłożyć spód tortownicy. Pozostałą część masła wymieszać z cukrem i solą (mikserem). Dodać jajka, następnie budyń waniliowy, twaróg oraz kremówkę i kwaśną śmietanę. Wszystko ponownie wymieszać.
  • Masę twarogową wyłożyć w tortownicy, następnie włożyć całość do nagrzanego wcześniej do 160°C piekarnika (górna i dolna grzałka) na 60 min. Wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na tackę w celu wystygnięcia.
  • Ostygłe ciasto wyciągnąć z formy. Brzeg wysmarować sosem karmelowym i obsypać orzechami.
  • Sernik Toffifee przyozdobić owocami leśnymi i posypać cukrem pudrem.
Powrót na górę strony

...there's so much fun in Toffifee!