90 Min
Trudne

Tort-Niespodzianka z Toffifee

Pomysł dla fanów Toffifee

A to niespodzianka! Tortem karmelowym o wyrafinowanym smaku oczarujesz wszystkich swoich przyjaciół i rodzinę, podając go do kawy.

Składniki:

12 porcji:

Na ciasto:

  • 8 jajek (rozmiar M)
  • 370 g cukru
  • 1 szczypta soli
  • 400 ml oleju rzepakowego
  • 400 ml mleka
  • 600 g mąki pszennej
  • 2 opakowania proszku do pieczenia

Na krem:

  • 6 jajek (rozmiar M)
  • 150 g cukru
  • 30 pralinek Toffifee (karmelowe łuski)
  • 500 g masła (w temp. pokojowej)
  • 2 łyżki gęstego syropu karmelowego

Do przyozdobienia:

  • 70 g czekolada gorzka (65% kakao)
  • 10 g oleju kokosowego
  • 8 pralinek Toffifee
  • 50 g czerwonych porzeczek

Ponadto:

  • 2 tortownice o średnicy 22 cm
  • 1 krążek o średnicy 10 cm

Przygotowanie:

  • Rozgrzać piekarnik do 160 °C (termoobieg). Przygotowanie ciasta: wymieszać jajka, cukier i sól mikserem (przez ok. 5 min.) aż do uzyskania jednolitej masy. Dodawać stopniowo olej i mleko, następnie powoli wymieszać. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Formy wyłożyć papierem do pieczenia, następnie umieścić w nich ciasto i piec przez następne 45 min. Wyjąć ostrożnie z formy i obrócić do góry nogami do wystygnięcia.
  • Przygotowanie kremu: Ubić białka jaj z cukrem w metalowej misce nad kąpielą wodną do uzyskania białej piany. Pozostawić do wychłodzenia. W międzyczasie zamrozić na krótko Toffifee i oddzielić czekoladę i orzeszki od karmelowych łódeczek (muszelek), roztopić łódeczki nad kąpielą wodną.
  • Masło wymieszać mikserem do uzyskania jednolitej masy. Dodać ubitą wcześniej pianę (delikatnie) oraz wmieszać w to roztopione łódeczki Toffifee.
  • Jeden upieczony spód podzielić na 2 części i skropić je syropem karmelowym. Następnie za pomocą pierścienia wyciąć otwór. Spody z wyciętym otworem ułożyć na sobie i wypełnić 15 Toffifee, następnie przykryć je kremem.
  • Drugi spód przekroić w połowie. Jedną połowę położyć na spodzie z wyciętym i wypełnionym Toffifee otworem, następnie posmarować go kremem. Przyłożyć drugą połowę drugiego spodu. Brzegi tortu posmarować kremem i odstawić do lodówki na 3 godziny.
  • Przyozdobienie: pokroić czekoladę, roztopić ją z olejem kokosowym w kąpieli wodnej i wylać na środek tortu. Odstawić do lodówki, aż czekolada zastygnie.
  • Opłukać porzeczki, osuszyć je i przyozdobić nimi tort, umieszczając gdzieniegdzie jeszcze Toffifee. Pokroić tort i pozwolić się zaskoczyć!

Rada:

Wycięty środek ciasta rozdrobnić. Niewykorzystane wnętrzeToffifee grubo pokroić i roztopić nad kąpielą wodną, wymieszać z rozdrobnionym środkiem ciasta. Masę schłodzić i uformować z nich kulki. Kulki posypać cukrem pudrem albo kakao. Smacznego!

Powrót na górę strony

...there's so much fun in Toffifee!